
Warmtepompen - Waarom interessant?
De warmtepomp is de beste oplossing die we momenteel hebben om onze woningen Co2-neutraal te maken. Het unieke van deze technologie is dat het 1 van de enige technologieën is die meer energie kan genereren dan dat je erin stopt. Het draagt rechtsreeks bij aan de strijd tegen klimaatverandering, zelfs met de huidige energiemix. Dit zal verder stijgen naarmate elektriciteitssystemen koolstofarmer worden.
Voor de huidige generatie warmtepompen betekent dit dat je gemiddeld met 1 KW elektriciteit, 4 KW verwarmingsvermogen kan genereren. Dat is de zogenaamde SCOP-waarde van een warmtepomp.
Voorbeeld:
Een gasketel heeft bvb 10 KW aan aardgas nodig om ongeveer 10KW aan warmte te genereren.
Een elektrische kachel heeft een elektrische weerstand van bvb 3 KW nodig om effectief 3 KW aan warmte te genereren.
Een warmtepomp van bvb 10 KW verwarmingsvermogen heeft slechts 2,5 KW nodig. (10 KW : SCOP 4 = 2,5 KW)
Meest klimaatvriendelijke oplossing
Om deze reden is de warmtepomp uniek. Ze produceert meer energie dan ze verbruikt.
Ze verbruikt niet alleen beduidend minder energie, de warmtepomp zelf stoot geen Co2 of andere schadelijke gassen uit die nadelig zijn voor het klimaat.
De nieuwe generatie aan warmtepompen bevatten ook geen koudemiddelen meer die belastend zijn voor het klimaat zoals vroeger wel het geval was. Er wordt meer gewerkt met natuurlijke koudemiddelen zoals R290.

Voordelen
Haal het maximum uit je warmtepomp
De technologie van warmtepompen is tegenwoordig sterk geëvolueerd. De warmtepomp kan vandaag eigenlijk toegepast worden in de meeste woningen en een hoge efficiëntie geven, zelfs met klassieke radiatoren!
Maar er zijn verschillende manieren om die efficiëntie merkbaar op te schroeven.
Hieronder sommen we enkele van de meest voorkomende situaties voor je op. We gaan in deze cases uit van een lucht/water-warmtepomp omdat deze vandaag het meest toepasbaar is.
Case 1: Woning met klassieke radiatoren zonder renovatie
In de praktijk zien we dat een warmtepomp zonder verandering aan bestaande radiatoren makkelijk een SCOP van 3 kan behalen.
Dit kunnen we opschroeven naar 3,5 en in sommige gevallen zelfs hoger door enkele eenvoudige ingrepen.
Case 2: Bestaande woning met beperkte renovatie
De grootste efficiëntie bij een warmtepomp behalen we door een afgiftesysteem met lage temperatuur toe te passen.
Het systeem bij uitstek hierin is vloerverwarming.
Vloerverwarming heeft een aantal voordelen:
In de praktijk zien we deze systemen in combinatie met warmtepomp werken met een SCOP van 4 en hoger.
Een algemene misopvatting is dat vloerverwarming niet haalbaar is in een bestaande woning zonder alles open te breken. Met de installatie-methodes van vandaag is dat echter niet langer het geval.
Het is waar dat de installatie van vloerverwarming in een bestaande woning idealiter wordt uitgevoerd als men overweegt een nieuwe vloer te plaatsen.
Maar dergelijke renovatie is niet sterk ingrijpend en kan op korte termijn verwezenlijkt worden.
We hebben tal van bestaande (oudere) woningen voorzien van vloerverwarming zonder grote aanpassingen en zonder aanpassingen in de vloeropbouw.
Het systeem dat we gebruiken bij renovatie is het zogenaamde freessyteem.
Meer info over onze werkwijze vindt u hier...
Het voordeel van ingefreesde vloerverwarming is dat het perfect combineerbaar is met bestaande radiatoren. Bvb op de bovenverdieping.
Tevens heeft het een veel sneller reactievermogen dan klassieke vloerverwarming. Daardoor voelt het comfortabeler aan en kan je ook in de tussenseizoenen doeltreffender verwarmen of koelen, zonder de typische “overshoot” of overdreven temperatuurschommelingen bij klassieke vloerverwarming.
Om deze reden wordt het ook meer en meer bij nieuwbouw toegepast.